0
Onze megastore
Service
Contact
Basgitaren
Merk Rickenbacker Serie
  • Standard

Rickenbacker

Rickenbacker is een van de oudste producenten van elektrische gitaren. De halfakoestische gitaren van Rickenbacker werden in de jaren 60 vooral bekend door de Beatles. In de jaren 70 werden ook de elektrische basgitaren van Rickenbacker heel populair. Rickenbacker was in 1931 door Adolph Rickenbacher en George Beauchamp opgericht. Toen het de firma nog Electro String Instrument Corporation. Adolph Rickenbacher liet zijn achternaam later veranderen naar Rickenbacker. Hij concenttreerde zich tot in de jaren 50 voornamelijk op het produceren van Hawaii-Gitaren.
In 1956 introduceerde Rickenbacker twee instrumenten met de zo genaamde "neck thourgh body" contstructie. Dit type zou later HET kenmerk van Rickenbacker worden. Hierbij gaat het met name om de modellen Rickenbacker-Combo-400-Gitaar en de basgitaar Rickenbacker-4000. In 1985 verscheen de Capri-serie op de markt. Daaronder was ook een halfakoestisch model te vinden met Dubbel-Cutaway waaruit later de beroemde Rickenbacker-300-seire voortkwam. In 1960 kochte de toen nog onbekende musicus John Lennon in Hamburg een Rickenbacker-325 Capri. Die ging hij tijdens de vroege beginjaren van de Beatles doorgaans spelen.

Zijn collega George Harrison had in 1963 een Rickenbacker-425 gekocht, hoewel hij nog steeds voornamelijk op zijn Gretsch Country Gentspeelde. In 1964 onttwikkelde een 12-snarige gitaar: de Rickenbacker 360/12. Deze gitaar schonk hij George Harrison. Hij was heel enthousiast over de goede bespeelbaarheid en de zuivere klank.

Na de Rickenbacker-4000 bas volgten de populaire modellen -4001 (1961) en -4003 (ca. 1980) en tenslotte de Rickenbacker-4004. Naast de Fender basgitaren waren deze modellen binnen de Rockmuziek der jaren 70 en 80 overheersend.
Veel Rickenbacker-gitaren en -basgitaren beschikken over de "Rick-O-Sound" stereo stekker. Men kan de pick-ups van deze instrumenten dus aan verschillende effecten of versterkers koppelen. Behalve de Beatles waren er ook andere bekende musici die van Rickenbacker hielden: Roger McGuinn van The Byrds en Pete Townshend van The Who.
Begin van de jaren 70 raakten de Rickenbacker-gitaren echter uit de mode. Daartegen bleven de Rickenbacker-basgitaren wel populair. Paul Mc Cartney speelde bijvoorbeeld tot in de jaren 80 zijn speciaal voor hem gekmaakte linkshandige Rickenbacker bas. Later ontdekten gitaristen als Tom Petty, Paul Weller van The Jam, Johnny Marr van The Smiths, Marty Willson-Piper van The Church, Brix Smith van The Fall, Peter Buck van R.E.M. en Susanna Hoffs van de Bangles de liefde voor Rickenbacker instrumenten. Tot de bekendste Rickenbacker-bassisten horen Mike Rutherford van Genesis, Chris Squire van Yes, Lemmy Kilmister van Motörhead, Roger Glover van Deep Purple, Hellmut Hattler van Kraan, Cliff Burton van Metallica, Joey DeMaio van Manowar en Paul McCartney.