0
Onze megastore
Service
Contact
Categorie
Merk Akai Serie
  • MPC

  • MPK

Akai

Akai

Akai ('rood' in het Japans) is een naar zijn oprichter Masukichi Akai vernoemde Japanse elektronica onderneming die buiten Japan in de jaren 60 en 70 door zijn bandrecorders bekendheid verwierf. Daarnaast maakten zij electronische componenten, platenspeler-motoren en de tegenwoordig nog lopende HiFi-producten

Door de verkoop van bandrecorders de USA, kwam Akai in de jaren '50 met het Amerikaanse Roberts in contact. Deze droeg Akai op elektromotoren te maken voor zijn bandrecorders . Niet veel later nam Akai zelf deze bouwwijze over en ontiwkkelde zich als een van de grootste fabrikanten van bandrecorders in de USA en Europa.

Akai verrijkte zo de massamarkt met veel apparaten en technologieën die, hoewel ze niet allemaal uitvindingen van het bedrijfwaren, maar wel als eerste door Akai op de markt werden gebracht. Deze omvatten in het bijzonder de Crossfield-Voormagnetisering, (door Akai gedoopt tot GX koppen) de vrijwel slijtagevrije Glasferrit-koppen en auto-reverse.

In de jaren 70 positioneerde Akai zich met versterkers, ontvangers, cassettedecks, draaitafels en luidsprekers als een full-line leverancier van hi-fi en ook een toename in de opkomende markt voor video-apparaten.
In 1984 staakte Akai de productie van bandrecorders en verhoogde haar betrokkenheid bij de meest veelbelovende gebieden van de cassette decks, videorecorders, en de nieuwe cd-speler. Bovendien werd de "Akai Electronic Musical Instruments Corporation " opgericht, een afdeling voor elektronische muziekinstrumenten, die zijn première met de Audio Sampler Akai S612 beleefde. Dit was een van de eerste betaalbare apparaten in zijn soort. In de tweede helft van de jaren '80 brak de verkoop van Akai in Noord-Amerika dramatisch door. Het bedrijf trok zich in 1998 terug van deze markten. Aanhoudende financiële moeilijkheden leidde in 1998 uiteindelijk tot een overname door de Taiwanese Akai Grande Group, dat het einde van Akai markeerde als onafhankelijke producent.

Tegenwoordig heeft Akai in haar fabrieken in Japan, Frankrijk en Taiwan rond de 1500 werknemers.